logo

Як скинути MacBook до заводських налаштувань

Роман Іванина
Автор довгих текстів
Розкажіть про статтю:

Трапляються ситуації, коли вам може знадобитися скинути «Макбук» до заводських налаштувань, однак цей процес для недосвідченого користувача macOS може здатися дещо неочевидним і не зовсім інтуїтивним. Тому сьогодні ми хочемо детально розповісти, як відформатувати «Мак» та на що варто звернути особливу увагу при скиданні.

Інсталяція macOSІнсталяція macOS. Зображення: Deposit­pho­tos

У яких ситуаціях може знадобитися скидання MacBook до заводських налаштувань

Існує чимало випадків, коли вам потрібно повністю очистити Mac­Book та повернути початкові налаштування:

  • ви плануєте продати пристрій чи передати його іншій людині для особистого користування;
  • вам потрібно виправити серйозні системні помилки чи прискорити роботу macOS;
  • вам необхідно відновити систему після впливу шкідливого програмного забезпечення;
  • ви хочете підготувати пристрій до тривалого зберігання тощо.

Важливо! Перед тим, як скинути Mac­Book до заводських налаштувань, наполегливо рекомендуємо створити резервну копію файлів за допомогою Time Machine. Також переконайтеся, що важливі файли, паролі та інша інформація з вашого пристрою синхронізовані з iCloud.

Резервні копії macOS

Резервні копії macOS. Зображення: help.apple.com

Скидання Макбук до заводських налаштувань: покрокова інструкція

Перш ніж скинути Mac­Book до заводських налаштувань та інсталювати macOS з нуля, вам потрібно виконати стирання Mac за допомогою «Асистента стирання». Алгоритм дій наступний:

  • перейдіть у «Системні параметри» – «Загальні» – «Перенесення чи скидання»;
  • натисніть «Стерти весь вміст і налаштування» та введіть свій пароль, щоб надати дозвіл на стирання;
  • ознайомтесь з інформацією на екрані, натисніть «Продовжити», введіть пароль адміністратора та дотримуйтесь подальших інструкцій.
Скидання Макбук до заводських налаштувань: покрокова інструкціяПерш ніж скинути MacBook до заводських налаштувань та інсталювати macOS з нуля, вам потрібно виконати стирання Mac за допомогою «Асистента стирання». Алгоритм дій наступний: перейдіть у «Системні параметри» – «Загальні» – «Перенесення чи скидання»; натисніть «Стерти весь вміст і налаштування» та введіть свій пароль, щоб надати дозвіл на стирання; ознайомтесь з інформацією на екрані, натисніть «Продовжити», введіть пароль адміністратора та дотримуйтесь подальших інструкцій.

Скидання Mac­Book до заводських налаштувань

«Асистент стирання» виводить ваш обліковий запис зі служб Apple, вимикає «Замок активації» та «Локатор», стирає всі томи на накопичувачі, а також видаляє всі облікові записи користувачів. Тобто ви втрачаєте абсолютно всю інформацію з пристрою. Тому так важливо завчасно створити резервну копію, щоб мати змогу відновити дані з хмари чи з зовнішнього накопичувача в майбутньому.

Зверніть увагу! Алгоритм взаємодії з «Асистентом стирання» може дещо відрізнятися на різних версіях macOS. Актуальну інструкцію для вашої версії операційної системи ви можете знайти в Посібнику користувача macOS на сайті Apple.

Інсталювання macOS на Mac з процесором Apple M1 і новіше

Для початку переконайтеся, що ваш Mac­Book має доступ до інтернету та під’єднаний до електромережі. Якщо акумулятор розрядиться під час інсталяції ОС, вам, ймовірно, доведеться починати процедуру спочатку. Якщо ж ці дві умови виконано, дійте наступним чином:

  • зітріть дані з Mac за допомогою «Асистента стирання»;
  • перезапустіть Mac­Book;
  • натисніть кнопку живлення і утримуйте, поки на екрані не зʼявиться вікно «Завантаження опцій запуску»;
  • виберіть «Опції» і «Продовжити» та дотримуйтесь подальших інструкцій;
  • у вікні «Відновлення» натисніть «Переінсталювати» та «Продовжити»;
  • дотримуйтеся вказівок на екрані та дочекайтеся інсталяції операційної системи.

Зверніть увагу, що ОС буде завантажуватися з інтернету, тому час інсталяції залежить від швидкості вашого інтернет-зʼєднання. Також на швидкість впливає продуктивність системи загалом та стан SSD-накопичувача. Після завершення інсталяції вам потрібно заново увійти в акаунт iCloud (якщо ви плануєте надалі користуватися пристроєм) та відновити дані з резервної копії.

Інсталяція macOS

Інсталяція macOS. Зображення: support.apple.com

Інсталювання macOS на Mac з процесором Intel з безпековою мікросхемою Apple T2

Як і у випадку з процесорами Apple, переконайтеся, що ваш пристрій має доступ до інтернету та підключений до електромережі. Далі виконайте наступні дії:

  • зітріть дані з Mac за допомогою «Асистента стирання»;
  • перезапустіть Mac­Book;
  • під час перезапуску натисніть та утримуйте одну з комбінацій клавіш: Option-Com­mand‑R – інсталювати найновішу версію macOS, сумісну з пристроєм, Option-Shift-Com­mand‑R – повторно інсталювати оригінальну (встановлену виробником) версію macOS, Command‑R – переінсталювати поточну версію операційної системи;
  • у вікні «Відновлення» натисніть «Переінсталювати», «Продовжити» та дотримуйтесь подальших інструкцій.

У цьому випадку Mac­Book також буде викачувати файли операційної системи з інтернету, тому час завантаження та інсталяції може відрізнятися залежно від швидкості інтернет-з’єднання та стану пристрою.

Перелік пристроїв з мікросхемою захисту Apple T2

Перелік пристроїв з мікросхемою захисту Apple T2. Зображення: support.apple.com

Інсталювання macOS на Mac з процесором Intel без безпекової мікросхеми Apple T2

Переконайтеся, що пристрій має доступ до інтернету та підключений до електромережі і виконайте наступні дії:

  • перезапустіть Mac­Book і під час перезавантаження утримуйте комбінацію клавіш Command‑R;
  • у вікні «Відновлення» виберіть пункт «Дискова утиліта» та натисніть «Продовжити»;
  • виберіть у бічній панелі том, який потрібно очистити, та натисніть «Стерти»;
  • введіть назву нового тому (наприклад, Mac­in­tosh HD), натисніть «Формат», виберіть файлову систему APFS та клацніть «Стерти групу томів»;
  • після завершення стирання натисніть «Готово», перейдіть до пункту меню «Дискова утиліта» та натисніть «Завершити»;
  • у вікні «Відновлення» натисніть «Переінсталювати», далі «Продовжити» і дотримуйтесь подальших інструкцій на екрані.

Після завершення інсталяції вам залишається увійти в акаунт iCloud та відновити дані з резервної копії. Або ж не виконувати вхід, а передати пристрій новому власнику для користування.